Mobiele website of applicatie?

Opkomst smartphones

In het jaar 2010 kwamen infrastructuur, technologie en design samen in de mobiele wereld. Er werden in dat jaar meer smartphones* verkocht dan computers. Applicaties werden meer dan 7 miljard keer gedownload en het aantal e-mails die werden gelezen via de iPhone steeg, tegen een dalend percentage op de computer. Daarbij zijn er in 2010 74% meer smartphones verkocht dan in 2009.

* Een smartphone is een telefoon die uitgebreide computer- en internetmogelijkheden kent.

Het valt niet te ontkennen dan Nederland steeds mobieler wordt en informatie direct vrij moet kunnen komen. Als bedrijf kunt u ervoor kiezen smartphone gebruikers tegemoet te komen. Hier zijn twee mogelijkheden voor:

 • Via een mobiele website; hierbij wordt de website aangepast aan het formaat van een telefoon, waardoor het voor smartphone gebruikers gemakkelijker wordt de website te bezoeken.

 • Via een applicatie; de gebruiker hoeft hierbij niet via een browser naar de betreffende website, maar installeert de applicatie op de smartphone waardoor de content op elk gewenste moment beschikbaar is.

  Hieronder worden de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar afgezet.

Mobiele websites

Een mobiele website is bijna gelijk aan een gewone website. Een mobiele website is echter gecreëerd voor het gebruik op een klein scherm en is daarom gebruiksvriendelijker dan de gewone website voor smartphone- en tablet gebruikers.

Voordelen mobiele website

Voordelen ten opzichte van de klassieke website

 • Gebruiksvriendelijkheid
  Een mobiele website is speciaal ontwikkeld voor kleine schermen. Hierdoor hoeven gebruikers niet constant in en uit te zoomen en blijft het gebruik ervan overzichtelijk.

 • Verbinding
  De verbinding van telefoons is vaak trager dan die van computers waardoor het laden van een site op een telefoon erg lang kan duren. Dit komt mede doordat een gewone website vaak grafische elementen bezit die allemaal op het scherm zichtbaar moeten worden. Bij het ontwikkelen van een mobiele website wordt hier rekening mee gehouden zodat informatie sneller beschikbaar is.

Voordelen ten opzichte van een applicatie

 • Beschikbaarheid
  Het gebruiken van een mobiele website is niet afhankelijk van het soort smartphone; alle telefoons met internet kunnen gebruik maken van de mobiele website. Hierdoor kan een grotere groep mensen worden bereikt dan wanneer er een applicatie wordt ontwikkeld voor, bijvoorbeeld, alleen iPhone gebruikers.

 • Ontwikkeling
  Doordat de mobiele website voor elk platform beschikbaar is, hoeft er maar één mobiele website te worden ontwikkeld. Daarnaast hoeft de software maar op een plek onderhouden te worden.

 • Onafhankelijkheid
  Met een mobiele website ben je onafhankelijk van een andere organisatie en kun je alle gewenste informatie laten weergeven. Bij applicaties ben je afhankelijk van de app-store eigenaren.

Nadelen mobiele website

Het nadeel van een mobiele website is dat enkel de techniek van het web mogelijk is, en niet die van het device zoals de camera. Dit wil zeggen dat de waardevolle functionaliteiten van de smartphones, zoals GPS of de camera, kunnen niet gebruikt worden wanneer een gebruiker op de mobiele website aanwezig is.

Op de iPhone OS en op Android is het inmiddels wel mogelijk de GPS-functionaliteit te gebruiken.


Mobiele website versus gewone website van bol.com

Applicaties

Een applicatie, ook wel 'app' genoemd, is software dat moet worden gedownload door de gebruiker van een smartphone, en vervolgens moet worden geïnstalleerd op de smartphone. Dit hoeft maar een keer te gebeuren, na het downloaden van de software kan de gebruiker op elk gewenst moment de content ophalen. Voor elk mobiele platform moet de software apart worden ontwikkeld en de gebruiker kan alleen de apps installeren uit de App-store van zijn mobiele platform. Een Android gebruiker kan dus alleen applicaties downloaden afkomstig uit de Android Market.

Voordelen apps

 • Gebruiksvriendelijkheid
  Met een app kan direct informatie worden opgevraagd, in tegenstelling tot gewone websites en mobiele websites die werken met browsers en webstandaarden.

 • Snelheid
  De grafische elementen worden bij een app al geïnstalleerd op de telefoon bij het downloaden van de app. Hierdoor hoeft er alleen nog maar content te worden opgehaald wat de snelheid aanzienlijk bevordert.

 • Techniek
  Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een app kan er tevens nog gebruik worden gemaakt van de functies die een smartphone heeft zoals de camera om QR-codes te scannen.

 • Dichtbij je gebruiker
  Wanneer je applicatie wordt gebruikt door een consument, ben je constant aanwezig op het scherm van de smartphone van de gebruiker. Deze gebruiker kan door slechts een druk op de applicatie informatie ontvangen.

 • Meer omzet
  Voor apps moeten gebruikers (over het algemeen) betalen.

 

Scannen van QR-code en GPS op de smartphone

Nadelen apps

Door alle verschillende aanbieders is er een ruime keuze aan smartphones. Het gevolg hiervan is, dat er een keuze gemaakt moet worden voor welk mobiele platform een app ontwikkeld gaat worden. Hierbij kan gekozen worden voor iPhone, Android, Windows Phone 7 Serie of Blackberry. Hoewel de loyaliteit vaak erg hoog is van gebruikers naar hun mobiele platform, is het bereik dus lager dan bij een mobiele website die voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast moet je product of bedrijf zo goed en onderscheidend zijn dat mensen daar een aparte app voor willen downloaden en daarvoor willen betalen.


Keuze mobiele website of applicatie

Wanneer er een keuze gemaakt moet worden voor een mobiele website of applicatie is het goed om af te wegen welke boodschap verzonden moet worden en welke doelgroep die boodschap moet ontvangen. Wanneer dit een hele specifieke doelgroep is waarvan bekend is op welk mobiele platform zij zich bevinden, en wanneer bijvoorbeeld het gebruik van GPS essentieel is ter ondersteuning van die boodschap, kan er gekozen worden voor het ontwikkelen van een applicatie. Wanneer onbekend is waar de doelgroep zich bevindt en als het niet mogelijk is voor elk platform apart een applicatie te ontwikkelen, kies dan voor een mobiele website.